sport

Hvordan finder du de bedste løbesko?

Hvordan finder du de bedste løbesko?

Hvad er den bedste løbesko for dig? Det kræver ofte lidt forarbejde at finde frem til dette svar. Hvis du bare render ud og køber de første og fineste løbesko du ser, så er der stor chance for at det ikke er de rette sko for dig. Sætter man sig derimod lidt ind i hvad der præcist skal ledes efter, så kan du ende med de helt perfekte sko for dig og dine fødder. Du vil opleve stor forandring på dine fremtidige løbeture. Det vigtigste i en løbesko er komfort og støtte. Skoen skal sidde til på foden – uden at være for stram. Den skal give støtte de rigtige steder, så du ikke falder skævt på foden. Hvis du læser med her, kan du få et overblik over forskellige løbestile og forhåbentlig få bedre indsigt i, hvilke løbesko du skal vælge næste gang.

Find din løbestil – og vælg derefter de perfekte løbesko

Der findes forskellige slags løbestile, altså måden vi som mennesker løber på. Der er ikke nogen løbestil der er rigtig eller forkert – alle er rigtige, men vi er ikke alle ens. Så det dummeste er at sammenligne løbesko med en veninde og så bare købe det samme par, fordi hun anbefaler dem hun har købt. Der kan være en verden til forskel på jeres fødder, måden I løber på og måden I træder ned på underlaget på. Her finder du tre slags løbestile; neutral, pronation og supination.

Neutral løbestil: hvis du har denne løbestil, vil din fod ramme underlaget helt fladt når du lander. Du skal derfor gå efter nogle løbesko, som er tætsiddende på foden, relativ blød til fast hælkappe og har en ensartet hårdhed i mellemsålen. Det vil give dig den bedste støtte når du rammer underlaget. Disse ting vil holde din fod på plads under hele turen – du undgår altså at glide rundt i skoen. Et lille tip er at du kan se på dine gamle løbesko, hvor de er mest slidte henne, hvis de er slidte på hele bunden, så er der god sandsynlighed for at du har en neutral løbestil.

Pronation løbestil: hvis du har denne løbestil, så rammer din fod underlaget på indersiden. Indersiden af din fod vil altså have brug for mere støtte. Du skal gå efter løbesko, som har en kile under foden, god svangstøtte og en fast hælkappe. Kilen under foden er til at få rettet foden en smule mere op end den ellers er. Det er også her vigtigt at ens fod bliver holdt godt på plads, så man har den perfekte støtte under turen. Et lille tip er at du kan se på dine gamle løbesko om de er mest slidte på indersiden, hvis dette er tilfældet, er der god chance for at du har pronation som løbestil.

Supination løbestil: hvis du har denne løbestil, så rammer din fod underlaget på ydersiden. Så altså modsætningen af pronation. Du skal have en sko med rigtig god støddæmpning, skoen skal være bred og fodformede samt skal der være en fast hælkappe. Din fod vil altså her falde udad når du lander på underlaget. Her kan du igen kigge på dine gamle løbesko, og hvis de er mest slidte på ydersiden, tyder det på at dette er din løbestil. Der er dog ikke mange løbesko, som er velegnet til løbere med supination som løbestil, så hvis dette er din løbestil, så kan du sagtens vælge den neutrale løbesko til den neutrale løbestil.

Når du har fundet frem til din løbestil, så mangler du bare at finde de perfekte løbesko. Der findes i dag et stort udvalg af løbesko til damer, så det kan være svært at vælge. En god idé er at tage sig god tid, læse om de forskellige modeller og gå efter kvalitet. Kvalitet bør komme i første række, og så kan man derefter finde modellen i den farve man ønsker. Du skal finde det par sko, som gør at du føler dig, som den mest smarte og selvsikre kvinde på løberuten!